A Cserkész Barátok Köre (CSBK) hagyományos Cserkészebédje a Covid miatt idén is csak elvitelre készült, de annál nagyobb lelkesedéssel fogtak neki a munkának a cserkésszülők és barátok. 2022. február utolsó hétévégéjén négy napon keresztül folyt a sütés-főzés a Szent Imre egyházközség konyhájában. Immár kilencedik alkalommal Györky Judit, segítőjével Tábor Kikivel, szervezte az idei munkát, ő válaszol a kérdéseinkre:

Judit, mondanál néhány szót a Cserkészebédről? A Cserkészebéd a CSBK egyik pénzgyűjtő akciója, melynek célja a támogatás gyűjtés mellett a magyar ízek bemutatása és a magyar közösség erősítése is. Mivel idén is csak elvitelre készítettük az ebédet, elmaradt az ünnepi műsor, melynek része az újonnan kiképzett vezetők bemutatása.

Úgy tudom, minden éven meglepetés szerűén új ízek kerülnek az asztalra. Mi volt az idei menü? Természetesen magyaros konyhát vezetünk, idén magyaros gombaleves és zöld saláta házi öntettel volt az első fogás. Főfogásnak disznókarajt készítettünk vadas módra, zsemlegombóccal körítve. Utóételre pedig almásrétest szolgáltunk fel, amit Mezősi Lajos sütött nekünk.

Finomnak hangzik, finomra is sikerült? Mennyi adag készült idén? A Covid előtt, amikor helyben fogyasztós volt a Cserkészebéd kb. 330 személyre főztünk, az elvitelre kicsit limitáltabb a létszám, 250 adag készült. És hogy válaszoljak az első kérdésre is, már kaptunk is visszajelzést, hogy nagyon finomra sikerült az idei ebéd.

Nem kis munka volt összehozni ezt a sok munkát. Nehéz volt a segítőket toborozni? Egyáltalán nem. Cserkészszülők, volt cserkészek, sőt barátok is eljöttek segíteni. Ez igaz, hogy komoly munka, de ugyanakkor egy nagyon jó kikapcsolódás, remekül összekovácsolódik a társaság. Az előkészületek, bevásárlás már korábban megtörtént, a konyha munkákat csütörtökön kezdtük, pénteken beálltak a cserkész szülők, szombatra pedig jöttek cserkészlányok fiúk is, vezetők és szülők is. A fő munka a főzés mellett idén a porciózás, csomagolás volt.

Mi az idei Cserkészebéd különlegessége? Kimaradt a közös ebéd, a műsorok, zene, tombola, igaz a vezetők kitüntetése megtörtént a péntek esti cserkész összejövetel alatt. Kicsit még rányomta a bélyegét a Covid, de már úgy érezzük, kezdünk kifelé menni belőle. Nagyon kevés ebéd ment kiszállításra, legtöbben személyesen jöttek érte, és néhány porciót eladtunk hétfőn Magyar Iskola alatt. Megköszönték, megdicsérték, értékelték. Érezzük, hogy az emberek igénylik a közösséget és mondták, hogy reméljük jövőre már újra „rendes” Cserkészebéd lesz.

Úgy legyen. Köszönjük szépen a jó munkát, Judit.