1956-2016-115A clevelandi magyar cserkészek egyenruhás jelenléte emelte az ünnepi hangulatot az 1956-os forradalom 60. évfordulójára megrendezett programokon. 2016. okt. 20-án a regös cserkészek kísérték az amerikai és magyar zászlókat a Városházára, ahol Frank Jackson clevelandi polgármester emlékezett meg a történelmi eseményekről. Okt. 23-án azt a magyar zászlót húzták fel a Városházánál, amelyet Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke tavaly ajándékozott a clevelandi cserkészeknek, és amely azelőtt a budapesti Parlament felett is lobogott.

Aznap délután közel 100-an gyűltek össze az Egyesült Magyar Egyletek (EME) által rendezett ünnepi koszorúzásra a Mindszenty Plázán, a Városházától két utcára. A cserkészek sorfalat álltak az 1956-os emlékműnél és Mindszenty József bíboros szobránál. Az amerikai és magyar himnuszok eléneklése után Mészárosné Vareska Andrea, a clevelandi cserkész körzet parancsnoka mondott beszédet. Ezt követte Balássy Julián szavalata, aki a 14. sz. Görgey Arthur cserkészcsapat tagja. Két 56-os felnőttcserkész, Kékedy István és Rátoni-Nagy Tamás koszorúzta a szobrokat Szentkirályi Hanna és Pigniczky Keve segédtisztek segítségével. A műsort vezette Horváth Mihály, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Külügyi Vezetőtisztje és a Cserkész Barátok Körének titkára.

A koszorúzást követően a Szt. Imre Római Katolikus Templomban, az EME rendezésében tartott „Legacy of Freedom” koncerten a cserkészek vonultak be az amerikai és magyar zászlókkal, a négy csapatzászlóval és a többi egyesületi lobogóval. A hangversenyen az 50 tagú Cleveland Women’s Orchestra Liszt, Kodály, Erkel és Brahms művekkel kápráztatta el a 400 fős közönséget. A hangversenyt fogadás követte a templom dísztermében.

Mindegyik program méltó módon emlékezett meg 1956 hőseiről.

Képek a három 1956 eseményről itt megtalálható.
Képek és videó a szobor koszorúzásról itt megtekinthető.
Képek és videó a városház ceremóniáról itt látható.