A Cserkész Barátok Köre (CSBK), a clevelandi cserkészcsapatok fenntartó testülete, idén ünnepli megalakulásának a 60.évét. Vasárnap, 2018. február 25-én, a Cserkészebédjük adott alkalmat visszatekinteni az egyesület hosszú történelmére. A csapatok cserkészei több mint 250 ebédet szolgáltak fel a Szt. Imre Egyházközség dísztermében. Főszakácsok Györky Judit cst. és Tábor Krisztina cst. a legfinomabb húslevest, marhatekercset krumpli pürével, mézes sült répa és házilag készített csalamádéval látatták el a vendégeket. Minden székhelynél ajándékul várt egy lilliomos mézeskalács „60 CSBK” felirattal, amiket a 34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkész csapat tagjai díszítettek.

Mielőtt mindenki az étkezéshez jutott, Horváth Mihály cscst., a CSBK elnöke, üdvözölte a jelenlévőket és bemutatta a magyarországi chicagói főkonzul képviselőit, Pálmai Zsuzsit és Budaházi Ágnest. Misi elismerte Bedy Balázst is a közönségben, aki 1958. március 15-én három cserkészvezető közül aláírta a CSBK létesítő kérvényt az Ohio államhoz, mint egy adómentes egyesület. Balázs bá 1966-tól 20 évig a CSBK elnöke volt és ma az egyesületnek a tiszteletbeli elnöke. Ohio állam 1958. május 28-án jóváhagyta a kérvényt és hivatalossá vált a CSBK.

Misi megköszönte a vendégeknek a támogatásukat jelenlétükkel, és amivel anyagilag támogatják a CSBK-t az éveken keresztül fedezi a cserkész tanya karbantartását, a Cserkészház fenntartását, kirándulásokra, táborokra a részvételi díjakat, utazásokra a buszbérleteket, tábori felszereléseket és minden más apró és nagyobb kiadást amire a csapatoknak szükségük van biztosítani egy jó cserkész élményt tagjaiknak.

A délután egyik fénypontja a 2017-ben újonnan képzett cserkészvezetőink elismerése volt. Cleveland Körzeti Parancsnok Nádas Krisztina bemutatott 11 clevelandi vezetőt akik tavaly nyáron elvégeztek vezetőképző táborokat a Sík Sándor Cserkészparkban, Fillmore, New York-ban. Ezek a vezetők részesültek egy oklevéllel mint köszönet a jó munkájukért.
Az ebéd alatt Gyermán Mónika st. és Pigniczky Bendegúz st. előadtak egy rövid mezőségi táncot mint bevezető Tábor Matyás cst.nek, a Regös csoport egyik vezetőjének, aki beszámolt a csoportnak a tervezett 45. évforduló Gála Előadásáról ami november 10-én lesz a Lakewood Civic Auditoriumban.

A finom ebéd után jött az ünnepi diós torta. A tortát behozta Györky Jóska, aki 1991-től 2010-ig, és Táborné Bea, aki 2010-től 2016-ig, voltak a CSBK elnökei. Bedy Balázs aki végig 60 éven keresztül a CSBK tagja fújta ki a gyertyákat és vágta fel az első szeletet. Ameddig mindenki fogyasztotta a diós tortát, Szentkirályi Endre cscst., képekben mutatta be a nagy vászonon a múlt nyári kaliforniai nyugati nagytábor élményeit, amin a CSBK anyagi támogatásával 50 clevelandi cserkész vett részt.

Tombolával zárták be az ünnepi délutánt. Szentkirályi Judit cst. a cserkészleányokkal kisorsolta a szebbnél szebb értékes tárgyakat, amiket Dr. Bakos Ildikó fncs. nagy szeretettel és szakszerűen összeállított. Mindenki boldogan, jóllakva indult haza, előre nézve a következő 60 évnek.

Kattints ide megnézni a képeket a Cserkészebédről.