Friedrich Ottó (1931. március 3. – 2024. február 13.)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Friedrich Ottó 2024. február 13-án lelkét visszaadta teremtőjének a Dél-Karolinái Hilton Head szigeten, 92 éves korában. Ottó 1931. március 3-án született Meczenzéf-ben, Kassához közel, a mai Szlovákiában

Ottó a második világháború vége fele Németországba a Waldwerkei menekült táborba került. Már ott részt vett a magyar cserkész életben. Onnan emigrált Clevelandba 1951-ben. Ott ismerte meg, majd házasodott össze Strada Máriával, majd két lányuk született Anna és Katalin.

Ottónak életében a cserkészet fontos szerepet játszott. Clevelandba érkezve, bekapcsolódott a cserkész közösségbe, először mint 14. sz. Görgey Arthur cserkészcsapat tag, majd 1957 óta a 22. Bessenyei György cserkészcsapat tagja volt felnőttcserkész koráig.

Éveken át, ahol tudott, a cserkész munkában segített. Nagy szaktudással felállította a clevelandi Cserkésznapokon a hangfelszerelést, és éveken keresztül Ottó volt az, aki biztosította, hogy a csapatok felvonulása tökéletesen folyt le. Csapattáborokon segített sátrat verni, konyhát felállítani. Fuvarozta a cserkészeket- hol a fiúkat, hol a lányokat. Nagyobb cserkész megmozdulásokon, mint például jubileumi nagytáborokban, is segítőkézként szolgált. Több kitüntetést kapott ezért a sok jó munkáért, köztük a clevelandi Cserkész Barátok Körének a Csodaszarvas Cserkészvezető fokozatú díját 1995-ben.

A Clevelandi Magyar Történelmi Társulat alapító tagja volt, és a Magyar Múzeumnak létrehozásában és sikerében nagy szerepe volt. Éveken át mint ügyvezető igazgató dolgozott, hogy a clevelandi Magyar Múzeum méltó helye legyen a magyar kultúrának és történelmének bemutatásának.

Lányain kívül két unokája, Greg és Matt, valamint két dédunokája, Sam és Maddie gyászolják.

Ottóért 2024. február 17-én, szombaton de. 10 órakor mutattak be temetési Szentmisét a Szent Imre templomban, ezt követően a Lakewood Park temetőben helyezték örök nyugalomra szeretett felesége mellé. Ottó bá nyugodj békében!

Ottóbáról életrajz interjú videó, 2017-ből, a Bocskai Rádión ITT megnézhető. 

          1962