Szombaton, 2017. május 6-a este került sor a Cserész Barátok Köre szervezésében az idei clevelandi Cserkészbálra, amit immáron 61. alkalommal szerveztek meg kb. 200 érdeklődő jelenlétében. A cserkészinduló eléneklésével vette kezdetét az est, majd később a bált Szentkirályi Pál a Külföldi Magyar Cserkészszövetség vezetőtisztje nyitotta meg.

A bált megtisztelte jelenlétével az újonnan kinevezett chicagói főkonzul is, dr. Bencsik Zita, aki örömmel és barátsággal köszöntötte a clevelandi magyar közösséget, hiszen a korábbi amerikai szolgálat teljesítése kapcsán már több itteni magyart is megismert és mindig szeretettel jött ide akkoriban new yorki vezető konzulként az itteni magyarokhoz. Ugyanakkor, ahogy a főkonzul is megjegyezte,  ezzel a baráti szeretettel látogat továbbra is ide, a clevelandi magyar közösségbe, de immáron, mint chicagói főkonzul.

A vendégek közt jelen volt Böjtös László clevelandi tiszteletbeli konzul, Szentkirályi Pál KMCSSZ vezetőtiszt, Bedy Balázs KMCSSZ III. kerületi elnök, Pigniczky Eszti KMCSSZ vezetőképző vezetőtiszt és a helyi cserkészcsapatok parancsnokai: Strober Ilona, Csajka Tamás és Kovács György.

Dr. Bencsik Zita, ahogy fogalmazott, “nem jött üres kézzel”, hiszen a bál keretében adta át a Magyarország köztársasági elnökétől, Áder Jánostól származó magyar érdemrend ezüst keresztje kitüntetést dr. Szentkirályi Endrének. Endre több területen is értékőrző tevékenységet folytatott több évtizeden át. Mint cserkészparancsnok erkölcsös és magyar hagyományokat szerető fiatalokat nevelt; ugyanakkor több éve már tagja az amerikai magyar tanárok szövetségének; több szociológiai kutatást végzett a clevelandi magyarság életének történelmi múltjáról, illetve közösségi tevékenységeiről; munkásságával segített Pigniczky Rékának az ‘56-os emlékfilm elkészítésében, ami az akkor elszármazott magyarok emlékeit dolgozza fel. Illetve segítségére volt a filmrendezőnek az Inkubátor és a Megmaradni filmek összeállításában. A kitüntetett továbbra sem zárkózik el a magyarságért kifejtendő munkától, hiszen épp most is egy szociológiai kutatást végez a Cleveland és környékén élő magyarok közt.

Ezen a kitüntetésen kívül, a több mint 40 éven át kifejtett munkásságáért a Cserkészvezető Csodaszarvas Díjat adta át Horváth Mihály CSBK elnök Kovács Györgynek,  Gyurinak, ahogy a cserkészek ismerik. A Csodaszarvas Díjat 25 éve, különböző kategóriákban ítélik oda azon lelkes cserkészeknek, akik vezetőként vagy önkéntes munkájukkal segítik és segítették a clevelandi magyar cserkészet fennmaradását és zökkenőmentes működését. Ez a 25 év alatt immáron 67 cserkészvezetőnek ítélték oda. Gyuri 13 évesen érkezett az Egyesült Államokba és szinte már a megérkezésétől mindig számíthattak a segítségére. Közel 40 éve CSBK tag, tíz évig ő volt a Cserkészebéd főszakácsa, több évtizeden át ő töltötte be a Cserkészbál hangmérnöké és fény technikusi szerepét, több éve a Cserkésznap lacikonyhájának a vezetője. De, mint vezető, főleg a gyerekekért szeret munkálkodni – kirándulásokon, tábororkban, akadályversenyeken, jubileumi nagytáborokban, őrsvezető képző táborokban, és talán legkedvencebben téli túlélési táborokban segíteni. Immáron 20 éve a 22. sz. Bessenyei György cserkészcsapat parancsnoka és az elmúlt években a Fillmore, New York központi Sík Sándor Cserkészpark igazgató helyettese. A fenti munkásságok is mutatják, hogy méltán érdemelte meg a kitüntetést, amiért ez úton gratulálunk és további jó munkát kívánunk a továbbiakra is.

A Cserkészbál ugyanakkor az évfordulók jegyében zajlott. A két clevelandi cserkészleány csapat ünnepelte alapítási évfordulóját. A 33. Szilágyi Erzsébet leány cserkészcsapat hatvanadik, a 34. Zrínyi Ilona leány cserkészcsapat hatvanötödik éves fennállását ünnepelte. Ezen alkalommal a két csapat volt és jelenlegi parancsnokainak szimbolikusan egy-egy csokor virággal köszönték meg a jelenlegi cserkészek az éveken át tartó munkásságot. Ahogy Horváth Mihály CSBK elnök mondta, “a 65 éve tartó cserkészmunkának itt Clevelandben a leánycserkész csapatok körében 25 csapatparancsnok volt részese”. Ezen lelkes fiatal lányok, majd asszonyok több éven át tudásukkal, személyiségükkel és elhivatottságukkal segítették a magyar leánycserkészek fennmaradását. A 33. Szilágy Erzsébet leány cserkészcsapat volt és jelenlegi parancsnokai közül a bálon Mészárosné dr.Vareska Andrea, Győri Zsuzsanna, Gyermánné Nagy Helga, Horváthné Gráber Judit  és Torma Judit volt jelen. Ugyanakkor a 34. Zrínyi Ilona leány cserkészcsapat részéről Táborné Szabadkai Krisztina, Szentkirályiné Csia Judit, Linderné Patay Zsuzsi, Nádasné Ormay Gabriella (Kuni), Pigniczky Eszter és Stroberné Balássy Ilona volt jelen a bálon.  

Az est folytatásaképpen bemutatkoztak az idei első bálozó szép leányok, akiket az édesapák mutattak be a clevelandi magyar közösségnek, illetve ezt követte az első bálozók nyítótánca, amely alatt a leányokhoz csatlakoztak a fiatal kísérők is. Az idei első bálozó leányok Balássy Alexandra, Bogádry Makaela, Lukács Julia és Takács Veronika voltak; kísérőik pedig Balássy Sebestyén, Pál Gergely, Pigniczky Vajk és Yost André. Az első bálozók nyítótáncát Solomonné Gulden Ilona tanította be, aki csodaszép koreográfiával lepte meg a közönséget.

Az est további részében már a táncé volt a főszerep, bálozhatott a legfiatalabbtól a legidősebbig mindenki, akinek kedve tartotta. A talpalávalóról pedig a Harmónia zenekar gondoskodott, akik széles skálán játszottak keringőtől tangón át jó népzenéig különböző dallamokat, így mindenki a kedve szerint mulatozhatott. A zenészek mellett a szakácsok munkáját is dicséret illeti, hiszen finomabbnál finomabb falatokat fogyaszthatott a bálozó sereg. A saláta után sertés vagy csirkesültet lehetett fogyasztani, amit desszertként csokoládétorta követett.

Éjfélkor a regös cserkészek csodaszép ruhájukban a magyar királyi palotából származó hagyományos palotás táncukat adták elő, ami után kinek kedve tartotta, elfogyaszthatta az éjféli finomságot. A bál a szokáshoz híven hajnali kettő magasságában ért véget.

Pethő Krisztina, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas

Képek a 61. Cserkészbálról itt megtekinthetők.
Bogárdy Aleksa képei a nyitótáncosokról itt található.
Pethő Krisztina, KCSP önkéntes, fényképei a Cs.bálról a Bocskai Rádió Facebook oldalán.
A Bocskai Rádió link-en két videó is van, interjú a Chicago-i Főkonzul Dr. Bencsik Zitával és cserkészvezető Dr. Szentkirályi Endrével.