A clevelandi Cserkészbarátok Köre (CSBK) idén szeptember 5-én, immár 65-ik alkalommal rendezte meg Ohio állam legnagyobb magyar fesztiválját, a Cserkésznapot. Talán azért mert tavaly a világjárvány miatt elmaradt, óriási tömeg szállta meg a German Central Park-ot, hogy egyen, igyon, és mulasson. Mind a készételek, mind a frissensültek pultjainál kígyóztak a sorok. A számok magukért beszélnek:
2,800 résztvevő
közel 1600 lángos
500+ lacipecsenye
1500 darab töltött káposzta
közel 500 font paprikás csirke
közel 500 darab debreceni
225 font kolbász
26 hordó sör
18 gallon fagylalt
650 palacsinta
750+ szelet dobos és diós torta
650 krémes
26 rúd rétes
600 pogácsa
A clevelandi Regös cserkészek és a cserkészcsapatok tagjai a már hagyományossá vált rögtönzött, rövid bemutatók mellett tánc tanítást is vállaltak. A zenés szórakoztatásról egész délután élőben gondoskodtak a helyi tehetségek, Walt Mahovlich és Harmonia, valamint a chicagói Alex Udvary és zenekara. Olyan programok, mint az élő állatbemutató, ingyenes gyerekprogramok, könyvvásár, népművészet és kézműves foglalkozások, ajándéktárgyak és újdonságok tették teljessé az ünnepeket. A vendégek ellepték a vásárt és zsákszámra vitték haza a magyar könyveket.
Minden bevétel annak a közel 250 magyar cserkésznek a javát szolgálja és támogatja, akik 70 éves magyar cserkészetet ünnepelnek Ohio északkeleti részén. Az első észak-amerikai magyar cserkészcsapatot Clevelandban hozták létre 1951-ben. A Bethlen Gábor Alapítvány támogatta ezt az eseményt.

Fényképek a 65. Cserkésznapról itt megtekinthetők.

Videó interjú a Cs.napon Dr. Páva Zsolt, közösségi diplomatával a Magyarország Chicagói Főkonzulátustól.