Az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében szombaton este 2017. március 11.-én tartotta meg Cleveland magyarsága az 1848-as szabadságharc megemlékezését. Idén új színhelyen tartották az ünnepélyt, a Cleveland belvárosi könyvtár épületében. A könyvtár harmadik emeleti csarnokán 5:30-kor koszorúzásra került az ottlévő Petőfi Sándor mellszobor. A koszorút elhelyezte Rátoni-Nagy Valéria, az EME elnök asszonya, aki egyben a 33. sz. Szilágyi Erzsébet felnőtt cserkészcsapat parancsnoka, és Dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám a chicagói főkonzulátus vezető konzulja kb. 100 tanú előtt.

Az ünnepi műsor következett 6 órakor a könyvtár előadó termében. Pethő Krisztina, a Kőrösi Csoma Sándor Program önkéntese magyarul és Pigniczky Eszti, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség Vezetőképző Vezetőtisztje angolul, szakértően vezették a műsort. Az amerikai zászlót Balássy Julián a 14. sz. Görgey Arthur cserkészcsapat tagja és a magyar zászlót Turoczi Kinga hozták be ami után a több mint 150 ünneplő közönség elénekelte az amerikai himnuszt.

A programban szerepelt Veres Sándor Petőfi Sándor „Nemzeti dal” szavalata, a Magyar Adventista Templom ifjúsági zenekar koncertje, a 14-es és 34-es cserkészcsapatok 1848. március 15. megemlékezése, Hargitai István Petőfi Sándor „Föltámadt a tenger” szavalata, és az új 30 tagú Clevelandi Magyar Egyházak Kórusának koncertje. Az ünnepi beszédet Dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám mondta.

A nívós program a kórus és zenekar Vörösmarty Mihály „Szózat” előadásával és a magyar nemzeti Himnusz közös eléneklésével fejeződött. A program után a terem előszobában állófogadás volt mindenki részére ahol finom pogácsák és sütemények kerültek felszolgálásra.

Képeket a programokról itt lehet megnézni.