A tavalyi esztendő utolsó személyes jelenlétű programja a Cserkész Barátok Körének a Cserkészebéd volt. Múlt év februárja óta több eseményük elmaradt: a Cserkészbál „néma” formában valósult meg, a Cserkésznap hiánya pedig mindenkiben űrt okozott ősszel.

A Cserkészebédet rendhagyóan, elviteles formában tudták megszervezni idén 2021. február 28-án, ami nem kis kihívást jelentett. A logisztikai kérdéseken megoldásán túl a lebonyolítás is kissé macerás volt, hiszen minden ételt – legyen az leves, köret, saláta vagy desszert – külön kellett adagolni és becsomagolni. Mégis a sikerek között könyvelhetik el ezt az alkalmat: több mint 300 ebéd került kiszállításra. Hogy a megvalósíthatóság keretein belül maradjanak, figyelembe véve a férőhelyet, illetve a konyha kapacitásait, muszáj volt limitálni a jelentkezőket.

Az ételek kiosztására több módot is alkalmaztak. Az embereknek volt lehetőségük személyesen, a szentmise után átvenni az ebédet a Szent Imre templom dísztermében. De lehetett autóval is érkezni. Ezeket a családokat már kinn várták az elkészített rendeléssel a cserkész segítők. A harmadik opció pedig a házhozszállítás volt: két cserkész autóval járta be a város különböző pontjait mint „Cserkész sofőr”. Abszolút rugalmasan és gördülékenyen telt a kiosztás.

Hagyományosan hozzátartozik ehhez a programhoz a cserkészvezetők munkájának elismerése, és az új vezetők kinevezése is. Ez a része a napnak most elmaradt, egy későbbi alkalommal fogják bepótolni. A szervezők ennek az eredménynek is nagyon örülnek, ezúton köszönik a közösség támogatását. Az ebédvásárlásból befolyt pénzt természetesen a cserkésmozgalom javára fogják fordítani.

Május 22-én, szombaton szeretnék megtartani a Cserkészbált. Ahogy haladunk előre a hetekkel, hónapokkal, úgy látja majd a CSBK a reális helyzetet, és a jelenléti megvalósítás esélyeit. Abban pedig nagyon bíznak, hogy a szeptember 5-i Cserkésznapnak nem kell búcsút mondani ismét.

Dorgay Zsófia
Bocskai Rádió – Kárpátalja

Fényképek a 2021-es Cserkésebédről itt megtekinthető.

Ezúttal Horváth Mihály a főszereplő, aki a pandémiás körülmények között megrendezett Cserkészebédről számolt be. A Cserkész Barátok Körének elnöke elmondta, hogy bár sikeresen újratervezett eseményt könyvelhetnek el maguknak, azért reméli, hogy jövőre nem elviteles megoldásokhoz kell majd folyamodni. A kérdező az adásunkban Baki Tibor volt.

VIDEÓ a 2021-es Cserkészebédről itt megnézhető.