A Cserkészbarátok Köre és a clevelandi cserkészcsapatok az idén újra sok szeretettel várta a kedves vendégeket, mostani és régi cserkészeket a mára már hagyományossá vált Cserkészebédjükre. A rendezvénynek a Szent Imre Templom nagyterme adott otthont, amelyre 2020. február 23-án, vasárnap került sor.  A katolikus egyház és a cserkész szervezet szimbiózisban működik egymással. A szoros kapcsolatnak egyik jele, hogy ezt a nagy eseményt a hagyományhoz híven egy mise előzte meg. Ez alkalommal Mezei András atya kiemelten beszélt az „igazságosság” fogalmáról, különböző vetületeiről és a gyűlöletről, haragról, illetve ennek gyógymódjáról, a szeretetről. A szertartást a templomi kórus éneke és orgonajátéka tette még emelkedettebbé.

Ezt követte a Cserkészebéd és műsor, ami 12:30–től kezdődött. Már a templomban a nagy számban összegyűlt embersereg is jelezte, hogy a clevelandi magyarság számára fontos eseményről van szó. Ezt tovább tetézte a jegypénztár elött hosszan kacskaringózó sor. A rendezvényen több mint 300 vendég és cserkész jelent meg és ennek kapcsán 325 adag ebéd készült, így bátran kijelenthetjük, hogy egy teltházas eseményről beszélünk. A dekoráció hűen tükrözte a cserkészek szimbólumait és ezáltan nagyszerűen idomult az ünnepi alkalomhoz.

A program Horváth Mihály – Cserkészbarátok Köre Elnök – ünnepi köszöntő beszédével indult, aki méltóképpen üdvözölte az egybegyűlteket és beszélt a cserkészet alapításáról.
Ezután Nádas Krisztina Cleveland körzeti parancsnok mutatta be és tüntette ki az új tiszteket, segédtiszteket és őrsvezetőket. Kihangsúlyozta, hogy ezek az ifijak vezető kiképző táborban vettek részt, ahol külön vizsgát tettek magyar irodalomból, földrajzból, történelemből, cserkész ismeretekből, sőt esetenként managementi tárgyból is. Megköszönte az idősebb cserkészek és szülők támogatását az újabb cserkész generáció kinevelésében. A kitüntetettek névszerinti listája: Tisztek – Hargitai Panni, Pigniczky Bendegúz, Segédtiszt -Turóczi Enéh, Toldy Máté, Örsvezetők – Balássy Julián, Jálics Márton, Karetka Elek, Halácsy Réka, Madzsar Emese, Sundem Réka.

A vezetők bemutatása után Györky József a cserkészház parancsnoka beszámolót tartott a clevelandi cserkészház 30 éves múltjáról. Előadása közben kitért az 1989-es szerződésre a cserkészet és az egyház között, illetve az álmok életben tartására, hiszen kezdetben nem jósoltak túl sok esélyt a szervezet fennmaradására és az összefogás következtében mégis 30 éve működik ugyanazon a helyszínen. Az előadást egy vetítéssel egybekötött bemutató követte, amit ifj. Gráber István tartott. Beszédében kép illusztrációval felelevenítette a múltat, beszélt arról, hogyan segítette a cserkészház újra tervezését és kivitelezését, illetve édesapjáról, aki elsőként adományozott az új épület javára. Beszédében megemlíti, hogy most már igazi hagyománya van a háznak, hiszen több mint 100 éves az épület.

Az előadások után Mezei András atya köszöntése és asztali áldása következett. A közös imádság Muhoray Kornél lelki üdvéért, az idős és fiatal cserkészekért szolt.  Az első főétel a májhúsgombóc leves Madzsar Erzsi néni receptje alapján és tiszteletére készült. Az ízletes leves után egy újabb színes vetítéssel egybekötött előadást hallhatott a közönség.

Pignicky Eszter főszervező, az idei évben megrendezendő jubileumi táborról tartott összefoglalót. Bemutatójában köszönetet mondott azon cserkészeknek, akik 1945-ben elhozták nyugatra a cserkészet szellemiségét és értékeit. Az öt évenként megrendezendő tábor logójáról, fő jelmondatáról „Építsünk Országot” és fő célkitűzéseikről „Építsünk Nemzetet a Diaszpóra Összefogásával” beszélt. Megemlítette, hogy az idei tábortéma a „Szent István Intelmei” lesznek, illetve, hogy a világ nagyon sok részéről érkeznek táborlakók. Beszélt a technikai megoldásokról például „Jubi TV”, Bocskai Rádió/TV, és egyéb elérhetőségekről. Ezekután felszolgálták a főételt: alföldi töltött karajt paprikás krumplipürével és vöröskáposztával, illetve desszertként somlói galuskát.

A közelgő események hirdetései után a tombola következett. Tizennégy, Dr. Bakos Ildikó által összeállított ízléses csomagot sorsoltak ki. A kisebb cserkészlányok kitartóan és lelkesedéssel árulták a sorsjegyeket. A játékot és a cserkészek koordinálását Szentkirályi Judit szakszerűen vezette.

A rendezvény nagyon jó hangulatban zajlott, de ahhoz, hogy egy ilyen esemény zökkenőmentesen zajlódon vajon még kik álnak a háttérben? Elsősorban a konyha személyzete a szakácsok és szakácssegédek. A főzést Györky Judit és Tábor Krisztina vezették. Mellettük még 20 – 25 szorgos kézpár segítette az ízletes ebéd létrejöttét. A pincérek, akik ezúttal is a cserkészekből tevődtek össze. Pontos szervezés volt, hogy ki melyik asztalért felel. A jegyeladók, akik értékesítették a jegyeket, hogy ezáltal több támogatás jusson a cserkészek számára. Név szerint: Peller Ildikó, Globits Zsuszi és Mészáros Elemér és Andrea. A dekorációt és terítéket a nagyobb cserkészlányok állították össze. Így elegáns kinézetet biztosítottak a teremnek és az asztaloknak. És még talán jó pár embert meglehetne említeni, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre.

De mi is a küldetése és célja a „Cserkészebédnek”? mondhatjuk a cserkészek támogatása és hogy sok ember összegyűl egy helyen. Szerintem, ha alaposabban megvizsgáljuk a helyzetet és az eseményt ennél sokkal többről van szó. Összetartásról, egy közös eszme iránti elkötelezettségről, alázatról, önkéntes munkáról, vidámságról, csapatmunkáról, a generációk összekapcsolásáról, életre szóló barátságokról, egy nevelési formáról, a magyar kultúráról, egy nemzetről szól. Amikor tiszteljük egymást és megmaradunk a különbözőségek árnyalataiban, de mégis egyek vagyunk és egy közös eszmét képviselünk. Nagy élmény számomra, hogy én is részese lehettem ennek az „egynek” és betekintést nyerhettem egy ma is – az anyaországtól nagyon messze, egy másik kontinensen lévő – aktívan együttműködő közösségnek.

Jártó-Kocsis Emőke
Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjas

Fényképek a 2020-as Cserkésebédről itt megtekinthetők.